(Περιδιάβαση στον λαβύρινθο της καστοριαδικής σκέψης)
Του Μιχάλη Πετρίδη
Jackson Pollock, "Number 28", 1950
Οι παρακάτω θέσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θέσφατα και βασικός σκοπός της παρουσίασης τους είναι η συζήτηση και η επεξεργασία των οντολογικών-κοσμολογικών θεματικών. Σκοπός είναι η ενεργοποίηση στον καθένα αυτού που θα τον έκανε να επιθυμήσει την ελευθερία της σκέψης, παρά να δωθούν έτοιμα δόγματα και προσταγές προς μαζική κατανάλωση.
Θέση 1:
Μέσα στο Καθολικό Είναι υπάρχει αυτό που είναι Καινούργιο, και καινούργιο με μια απόλυτη έννοια, κάτι δηλαδή που αποτελεί μια απόλυτη Ρήξη με αυτό που υπήρχε ως τότε, με την έννοια ότι δεν μπορεί ούτε αιτιακά να παραχθεί από αυτό που υπήρχε, ούτε λογικά να απαχθεί απ' αυτό.
Θέση 2:
Το Χάος ή Άβυσσος, είναι αυτός ο βασικός προσδιορισμός του Είναι, που, από τη μια μεριά, είναι το Ανεξάντλητο του Είναι, και από την άλλη η Ικανότητα του να δημιουργεί μορφές εκ του Μηδενός.
Θέση 3:
Χάος είναι το Είναι διότι ακριβώς είναι δημιουργία μορφών εκ του Μηδενός, αλλά ακριβώς για τον ίδιο λόγο είναι Κόσμος, δηλαδή οργάνωση, είναι ολότητα μορφών, πολλαπλών μορφών, η οποία είναι κατά το μάλλον ή ήττον οργανωμένη.
Θέση 4:
Το Είναι είναι Χάος ή Αβυσσος, πρώτα-πρώτα γιατί είναι Ανεξάντλητο και, από την άλλη μεριά, διότι η στρωματική διαμόρφωσή του προϋποθέτει μια ακατάπαυστη Δημιουργία εκ του Μη Όντος. Στο Χάος αυτό, υπερτίθεται ένας Κόσμος, με την αρχαία Ελληνική έννοια του όρου, δηλαδή μια τάξη συνολική.
Θέση 5:
Το Νόημα της ζωής είναι μια Αλληλουχία που πηγαίνει πέρα από τους φυσικούς νόμους, που δημιουργεί μια συνολική κατάσταση, την οποία συνολική κατάσταση η ίδια η Αλληλουχία προσπαθεί να διατηρήσει συνεχώς.
Ιστότοπος για ανταλλαγή απόψεων και έκφραση ιδεών